Webtilgængelighed handler ikke kun om at efterleve lovkrav. Det handler om at give alle mennesker mulighed for en god digital brugeroplevelse. Formålet er at skabe gennemtænkte digitale produkter, hvor alle - uanset forudsætninger - nemt kan navigere, forstå og interagere med indholdet.

Hos Buchs arbejder vi for at sikre, at de digitale løsninger, vi leverer til vores kunder, ikke blot ser godt ud, men også fungerer for alle, uanset forudsætninger. Offentlige virksomheder er allerede underlagt en række krav, fra juni 2025 kommer lovkravet om webtilgængelighed også til at omfatte bl.a. B2B e-commerce-virksomheder. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om din virksomhed også er underlagt de nye regler.

Hvad er webtilgængelighed eller WCAG?

Webtilgængelighed dækker over de principper, der sikrer, at digitale produkter er brugervenlige for alle. Det vil optimere oplevelsen for alle der besøger din hjemmeside – men det er en absolut nødvendighed for at personer med permanente eller midlertidige handicap og funktionsnedsættelser også kan tilgå informationen.

Webtilgængelighed handler bl.a. om semantisk HTML, mobiloptimerede billeder og layouts og en bonus ved, at indtænke dette på din hjemmeside er, at det samtidig hjælper med at SEO-optimere din side. Google favoriserer nemlig tilgængelige websites, da de ofte har bedre struktur og metadata.

De internationale WCAG-retningslinjer (Web Content Accessibility Guidelines) definerer fire grundprincipper du skal være opmærksom på:

Opfatteligt

Indholdet skal kunne opfattes af alle, uanset syns-, høre-, eller sensoriske vanskeligheder.

  • Alt-tekster til billeder (beskrivelser af det visuelle indhold)
    Alle billeder, som har en betydning for forståelsen af indholdet, på din hjemmeside skal have beskrivende alt-tekster, så skærmlæsere kan fortolke indholdet. Tænk over hvordan billedet vil give mening for en blind når du skriver teksten.
  • Kontrast og farvevalg
    Det er vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelig kontrast mellem tekst og baggrund, så indholdet er let at læse. Normal tekst bør have kontrastforholdet 4.5:1 og stor tekst bør have kontrastforholdet 3:1. Læs mere om kontrastforhold.
  • Layout
    Der bør kunne forstørres op til 200% på hjemmesiden, uden at funktionaliteten påvirkes.
  • Tydelig typografi
    Anvend letlæselige skrifttyper og tilpas tekststørrelser for bedre læsbarhed.
  • Undertekster og transskriptioner
    Videoer og lydindhold gøres tilgængelige med undertekster undertekster, beskrivelser eller transskriptioner.

Betjeningsvenligt

Brugeren skal kunne navigere og interagere med hjemmesiden, uanset om de bruger mus, tastatur eller andre hjælpemidler.

  • Keyboard-navigation
    Det er vigtigt at man kan navigere på hjemmesiden uden mus, ved hjælp af tastaturgenveje.
  • Pop-ups
    Pop-ups der ikke nemt kan lukkes er irriterende for alle, men har du funktionsnedsættelse er det særdeles vigtigt at en pop-up nemt kan lukkes med tastatur. Derudover skal alle pop-ups beskrives med alt-tekster, der er beskrivelser af indholdet eller formålet med pop-uppen.
  • Tydelige links og knapper
    Sørg for at alle klikbare elementer er tydeligt markerede og har beskrivende labels eller tekster som fortæller brugeren, hvad der sker når de klikker på dem. Hvis du integrerer brødkrummer (hvilket er en navigationsfunktion på hjemmesiden, som gør det muligt at gå tilbage i hierakiet) søgefunktion eller footernavigation gør du siden endnu mere brugervenlig.
  • Videoer
    Det skal være muligt at stoppe eller pause videoer på siden, via tastaturet.

Forståeligt

Tekster, funktioner og navigation skal være lette at forstå.

  • Hjælpefunktioner
    Det er vigtigt, at formularfelter påføres beskrivende labels eller tekster som fortæller brugeren, hvad der skal udfyldes og at de indeholder felter, der understøtter skærmlæsere. Og hvis formularen udfyldes forkert skal der indtænkes en klar fejlmeddelse og instruktion.
  • Forudsigelig navigation
    Brug en konsekvent navigation på hele hjemmesiden, det gør det nemmere for både handicappede og brugere med funktionsnedsættelser, men også for alle andre.
  • Responsivt design
    Det er ekstra vigtigt at hjemmesiden fungerer optimalt på alle skærmstørrelser og enheder, når siden skal leve op til WCAG.

Robust

Indholdet skal kunne tolkes korrekt af forskellige enheder og skærmlæsere.

Test med assistive teknologier

For at sikre, at hjemmesiden er kompatibel med forskellige skærmlæsere og fuldt funktionelt, bør siden testes med en eller flere teknologier. Der findes en lang række du kan anvende som f.eks.

Når vi udvikler hjemmesider for vores kunder tester vi naturligvis også løsningerne og sikrer at de scorer højt på disse testsider. Men det er lige så vigtigt at fortælle, at online tests ikke fanger alle fejl. Derfor kigger vi altid på hjemmesiden fra brugerens perspektiv, så vi fanger flest mulige problemer fra starten. Vores specialister arbejder aktivt med at overholde disse principper.

Nysgerrig på at høre mere?

Webtilgængelighed kan potientielt udvide din målgruppe med op til 100 millioner personer

Der er potientielt rigtig, rigtig mange mennesker der ikke kan interagere med din hjemmeside eller købe dine produkter, hvis den ikke er webtilgængelig. Derfor giver WCAG faktisk også rigtig god mening ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Naturligvis er det ikke samtlige personer med et handicap eller en funktionsnedsættelse der er i din målgruppe. Men en god brugeroplevelse vil komme alle brugerne på din hjemmeside til gode, da vi alle sammen kan opleve midlertidige, situationsbestemte funktionsnedsættelser. F.eks. når skarpt sollys nedsætter læsbarhed på skærmen, når man bærer på noget og kun kan betjene skærmen med en hånd osv. Så webtilgængelighed er en fordel for alle.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog:

  • 27% af den europæiske befolkning har en form for handicap, der begrænser deres brug af digitale produkter og tjenester. Det er over 101 millioner og svarer til ca. hver fjerde voksne i Europa.
  • Ca. 36% af danskerne lever med en funktionsnedsættelse eller et handicap, hvilket gør Danmark til et af de lande med den allerhøjeste andel i EU. 

Når du opdaterer din hjemmeside og gør den webtilgængelig, åbner du dermed samtidig op for en helt ny gruppe af potientielle fremtidige kunder.

Læs mere om statistikkerne her.

Kravene til webtilgængelighed omfatter også de PDF-filer, du uploader til dit website

PDF-filer findes mange steder i det digitale rum – i digital post, e-mails, dokumenter til underskrift og kommunikation fra det offentlige. Hvis du har et handicap eller en funktionsnedsættelse, har du også brug for hjælp til at kunne tilgå disse dokumenter.

WCAG gælder også for PDF’er, f.eks. dem du uploader til dit website. For PDF’er gælder desuden PDF/UA – en ISO-standard (14289), som specificerer kravene til en tilgængelig PDF. (UA står for Universal Accessibility).

Der er 5 grundlæggende regler som skal overholdes: 

  • Indholdet skal tagges og struktureres
  • Maskinlæsbart indhold
  • Skelning mellem indhold
  • Logisk indholdsrækkefølge
  • Passende semantik

Det kræver særlige programmer og værktøjer at teste og sikre tilgængelige PDF’er. Hvis din virksomhed har uploadet mange PDF’er, kan det være en omfattende proces at sikre webtilgængeligheden.

I nogle tilfælde kan det være fornuftigt at rydde op i mængden af PDF’er, frem for at gøre dem alle tilgængelige. I andre tilfælde kan det være en bedre løsning at overføre indholdet til en landingpage. Bemærk dog at Pdf-filer, der er offentliggjort før den 23. september 2018 er undtaget, med mindre indholdet er nødvendigt for offentlige administrative processer. 

Offentlige institutioner og myndigheder skal udfylde en tilgængelighedserklæring

Som kunde hos Buchs kan du ikke forvente, at dine PDF-filer automatisk leveres i et webtilgængeligt format. Vi hjælper gerne, men da det er en tidskrævende disciplin, beder vi dig gøre tydeligt opmærksom på ønsket om webtilgængelighed, når du indhenter tilbud.

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Gælder WCAG-reglerne for din virksomhed og hvornår træder de i kraft? 

Offentlige hjemmesider har allerede skullet leve op til kravene siden 2018, men nu bliver reglerne udvidet til flere brancher. Fra juni 2025 bliver webtilgængelighed et lovkrav for langt flere virksomheder. EU’s Accessibility Act betyder, at B2C ecommerce virksomheder, bankløsninger, apps og en række digitale tjenester i B2C-sektoren skal opfylde WCAG 2.1 niveau AA. 

Det betyder, at mange virksomheder bør handle nu for at sikre, at deres digitale platforme overholder de kommende krav – ikke kun for at undgå bøder, men for at sikre en bedre brugeroplevelse for alle kunder.

Se listen over produkter og tjenester der er omfattet af direktivet her.

Buchs tager højde for webtilgængelighed i vores digitale løsninger efter de nye krav er trådt i kraft

Vi arbejder aktivt på at sikre, at de webprodukter, vi leverer til vores kunder, lever op til WCAG-standarderne. Vores specialister bestræber sig på, at tænke de fire grundprincipper – opfatteligt, betjeningsvenligt, forståeligt og robust – ind i løsningerne helt fra starten. Som kunde hos Buchs kan du dermed forvente, at dit website grundlæggende lever op til de nye standarder, indenfor de brancher der er omfattet af reglerne.

Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at der findes flere niveauer og dybder af webtilgængelighed. Hvis du har specifikke krav til, hvad dit website skal opfylde ud over grundprincipperne, bør du derfor drøfte dette med en af vores specialister.

Vil du vide mere om, hvordan din hjemmeside kan blive mere tilgængelig?

Kontakt os hos Buchs – vi hjælper dig med at skabe en digital oplevelse, der er tilgængelig for alle.

Kontakt Thomas

Tilgængelighed kan også tænkes ind offline

Tilgængelighed handler ikke kun om digitale løsninger – det er også en vigtig del af vores fysiske omgivelser. I dag tænkes tilgængelighed ind alt fra byrum, transport, arbejdspladser og kulturtilbud for at sikre, at alle kan deltage på lige fod.

Bygninger udstyres med ramper, elevatorer og taktile belægninger, mens offentlig transport tilbyder lavgulvsbusser, lydanmeldelser og handicapparkering. I kultur- og fritidslivet ser vi tilgængelige biografer, museer og parasporttilbud, mens arbejdsmarkedet og uddannelserne tilbyder fleksible løsninger og specialpædagogisk støtte.

Loven understøtter denne udvikling, bl.a. med EU’s Accessibility Act (2025) og FN’s Handicapkonvention, der forpligter samfundet til at skabe inkluderende rammer. Når vi designer med tilgængelighed i fokus, både on- og offline skaber vi bedre løsninger – for alle.